O lecție despre cum să schimbi lumea, dacă ești nemulțumit: Manuela Scripcariu, fondatoarea Discover Bucovina

Manuela Scripcariu este tipul de femeie căreia dacă nu îi place cum stau lucrurile, începe  un proiect ca să schimbe lumea. Așa a devenit ea ,,ambasadorul Bucovinei” în țară și peste hotare. A fost nevoie de puțin curaj pentru a începe un proiect online care dintr-un grup de Facebook s-a transformat într-o pagină, iar astăzi, în mai mult decât atât: Discover Bucovina. Manuela a vorbit pentru revista The Woman despre începuturile proiectului, despre frumusețea locurilor, dar și despre câte s-au schimbat în zonă de atunci și până astăzi.

Manuela, cum a început povestea Discover Bucovina?

Discover Bucovina a început acum șase ani. Pe atunci mediul online nu oferea foarte multe informații despre Bucovina, iar cele care existau nu o arătau lumii așa cum îmi doream eu. Simțeam că trebuie să fac ceva, dar nu știam exact cum. Am început să mă documentez, să fac cercetare, să arunc o privire la ,,vecini” și să aflu cum se promovează alte țări. Astfel mi-am dat seama că va trebui să învăț un domeniu de la zero, eu neavând nici un fel de experiență în ceea ce privește mediul online. Totul a început cu pași mici, inițial cu un grup pe Facebook, care în doar o lună avea câteva mii de membri, pe vremea aceea neexistând paginile dedicate fanilor. În câteva luni ,,ne-am mutat” în casă nouă, un pas firesc, imediat ce Facebook-ul a creat paginile dedicate fanilor care urmăresc o comunitate sau un brand. De aici a început construcția pe Facebook a platformei Discover Bucovina.

25531863_1696244800437133_6989072803026926613_o

De ce ai ales să promovezi Bucovina și să nu faci o agenție în care să vorbești despre toate locurile din România?

Bucovina nu este doar o destinație pe care eu o promovez, Bucovina este destinul meu. Aici îmi sunt rădăcinile, aici am primit în dar bunici minunați, părinți, ceea ce numiți dumneavoastră ,,poveste” eu am trăit și trăiesc de 35 de ani…Viața m-a purtat în lume, însă mereu am revenit acasă, cu dorința de a da ceva înapoi acestui loc care mi-a dăruit atât de mult. Bunica mea avea o vorbă: ,,Să nu-ți uiți rădăcinile!” Cuvintele acestea mi-au rămas în minte și în suflet și au devenit un manifest, a tot ceea ce înseamnă pentru mine proiectul Discover Bucovina.

23154936_1648462411882039_7676921372946219277_o

Cât de mult s-a dezvoltat turismul în zonă, din punctul în care tu ai început această poveste și până astăzi?

În ultimii 5 ani turismul din Bucovina a înregistrat o evoluție pozitivă din multe puncte de vedere. Dacă în ianuarie 2015 afirmam  despre Suceava într-un interviu că nu poți să te consideri un oraș european și să nu ai un aeroport funcțional, la vremea respectivă aeroportul Salcea din Suceava fiind închis pentru lucrări de renovare, iată că acum în 2018 situația este diferită. Din octombrie 2015 acesta a fost redeschis și astfel s-a făcut un pas important pentru turismul din Bucovina. Rămân nemulțumită în ceea ce privește numărul de zboruri care sunt operate în acest moment, în condițiile în care se tot vorbește de dezvoltare a turismului în zona pe care o promovez, eu personal nu văd cum va fi posibilă dacă guvernul nu va aloca fonduri pentru construirea unui nou terminal care este absolut necesar.

Cum orice sector economic este direct influențat de infrastructura și gradul de accesibilitate către respectiva zonă, regiune, trebuie să apreciez că starea anumitor drumuri din județ este mult mai bună decât era când am început eu proiectul Discover Bucovina, însă nu este suficient. Nordul țării și capitala trebuie conectate printr-o nouă șosea și aici mă refer la drumul expres de peste 400 de km pe ruta Siret- Suceava – București care este inclus în Master Planul General de Transport. Acest proiect trebuia demarat din anul 2017, lucru care nu s-a întâmplat. Îmi doresc ca lucrurile să se corecteze și ca până în 2021 când era data prevăzută data de finalizare a lucrărilor, Bucovina să se bucure de acest drum expres.

22713166_10154890285400918_1766059962395495100_o

Pe lângă aceste nevoi prioritare dezvoltării turismului în regiune, vreau să adaug că în ultimii ani în Bucovina au apărut numeroase unități de cazare realizate cu ajutorul fondurilor europene, crescând astfel numărul locurilor de cazare. Oamenii îți dau silința să contribuie la dezvoltarea acestui sector economic, însă în condițiile infrastructurii actuale nu cred că putem vorbi de dezvoltare pe următorii cinci ani. Pot spune că sunt mulțumită de progresele vizibile, însă ca să ajungem ca regiune să trăim din turism este nevoie și de ajutorul guvernanților.

De ce să vină lumea în Bucovina?

Bucovina este acel loc în care știi că tradițiile sunt încă vii. La Gura Humorului sau la Vatra Dornei vezi oameni îmbrăcați în vechiul costum popular atunci când merg la biserică. În Bucovina, meșteșugurile vechi sunt încă prezente puternic în viața satelor: obiceiul olăritului, încondeierea ouălor, pictura icoanelor pe lemn, țesutul covoarelor de lână. Lumea vine aici pentru Bucovina rurală și tot ce are ea de oferit. De Paști și de Sărbătorile de Iarnă cu greu mai reușești să găsești un loc într-o pensiune din Bucovina și asta se întâmplă de ani buni.

Indiferent de ce anotimp vorbim, Bucovina are câte ceva de oferit pentru fiecare călător care poposește aici. Fie că vorbim de turismul ecumenic, turismul activ sau turismul balnear, găsești ce ți se potrivește. Te bucuri de ospitalitatea oamenilor, relieful divers și de bucatele tradiționale. În Bucovina vii pentru istorie, etnografie, viață!

23334171_10154920719970918_5811823773781781717_o

Promovezi Bucovina și în afara României. Ce părere au străinii despre acest ținut?

Promovez Bucovina peste tot în lume de fiecare dată când am ocazia. Turiștii străini care ne trec pragul vin în special pentru mănăstirile din Bucovina. Sunt impresionați de monumentele Unesco și de ani buni vizitarea lor rămâne produsul turistic de bază care este promovat la târgurile internaționale. Din păcate însă, turismul ecumenic rămâne unul de nișă care nu generează de la an la an o creștere considerabilă a numărului de vizitatori din străinătate.

By Loredana Bertișan – Editor Contributor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: arhivă personală Manuela Scripcariu, Lens Marriagel Florin Moldovan