Pentru mine, procesul de creație artistică înseamnă o intensă legătură cu sinele, cu tot ceea ce mă inspiră din exterior și cu sursa care face posibilă toată creația/ Raluca Ciornea

Raluca Ciornea este un artist vizual cu o carieră în fotografia de fashion, portret și cea comercială. Pe de altă parte, folosește fotografia ca mediu de expresie artistică – acesta fiind locul în care își exprimă liber sufletul și viziunea asupra vieții. Pasiunea pentru fotografie s-a născut în urmă cu aproape 10 ani, când primul DSLR a transformat-o „într-un mic observator, un observator a tot ceea ce mă înconjoară și a sufletelor pe care le fotografiez.” 

Mama sa a fost cea care i-a pus aparatul în mână, dar spune că instinctul de a fotografia a fost mereu acolo. Pe lângă fotografie, este și fondatoarea Cursului de Fotografie și susține ateliere și conferințe despre fotografie, artă și creativitate. Raluca ne-a mai oferit un interviu aici

Raluca Ciornea - The Woman Magazine ***

Creatorii de frumos au în general nevoie de muze, poate intrigi, care să-i provoace să creeze. Cum a funcționat pentru tine acest proces, în această liniaritate aparent toxică a zilelor în izolare?

Pentru mine, procesul de creație artistică înseamnă o intensă legătură cu sinele, cu tot ceea ce mă inspiră din exterior și cu sursa care face posibilă toată creația. Știu că a fost o perioadă încărcată emoțional pentru fiecare dintre noi dar, înainte să înceapă totul, simțeam cum eram atât de prinși în „a face” de parcă nimic nu ne mai oprea din alergătură…

Cred că perioada prin care trecem ne-a obligat să mai și „fim”, să încetinim puțin motorașele și să accesăm mai mult acea dimensiune interioară din care vin ideile cu adevărat valoroase

Raluca Ciornea Photography - The Woman Magazine: Conceptual

Sunt conștientă că a venit la pachet și cu multe aspecte negative, dar îmi place să cred că totul face parte dintr-un plan mai mare, menit doar să ne ajute în evoluția noastră. Fiind pasionată de fotografia de portret și de cea de modă,

Recunosc că îmi este tare dor de interacțiunea cu oamenii și îmi este dor să mă inspir din poveștile și energia celor cu care colaborez!

Anul acesta urma să începem Cursul de Fotografie fix când a început perioada de urgență și, din tot entuziasmul în care eram antrenați, a trebuit să amânăm în ultima clipă. La fel s-a întâmplat și cu multe alte proiecte, dar partea bună este că scriu aceste rânduri foarte aproape de momentul în care vor reîncepe toate.

Ce consideri că se pierde și ce se câștigă, prin adaptarea activității artiștilor la online?

În cazul fotografiei și a artelor vizuale, în general, mediul online este deja unul din pilonii principali în comunicarea cu publicul. Dacă ar fi să mă raportez la Cursul de Fotografie, am ales să iau decizia de a-l amâna, tocmai pentru că țin atât de mult la schimbul de energie ce are loc într-o încăpere plină cu oameni pasionați de același subiect. Cred că același lucru se întâmplă și în muzică, teatru sau în oricare alt domeniu artistic ce capătă sens doar atunci cand oamenii îi dau sens.

Raluca Ciornea - The Woman Magazine: Alexandra Ungureanu

Nu putem compara uitatul într-un ecran cu experiențele pe care le trăim atunci când asistăm la un concert sau la o piesă de teatru. Dar, ca să pun totuși și o notă pozitivă, sunt convinsă că fiecare creator a învățat noi skill-uri de comunicare și a devenit mult mai conștient de publicul din online, care nu mai depinde acum de granițe fizice sau de numărul de locuri dintr-o sală.

Ce va urma de acum pentru universul fotografic și cum crezi că se vor schimba subiectele fotografiei? 

Se spune că ideile cele mai încărcate de substanță vin din perioadele de încercări. Faptul că am trecut cu toții prin același eveniment, ce a afectat întreaga populație a planetei, se va resimți în arta vizuală pentru mult timp de acum înainte. 

Cred că vom vedea tot mai multe lucrări cu subiecte precum: „căutarea de sine”, „distanțarea/izolarea socială”, „recunoștința și iubirea față de natură”, alături de multe altele ce gravitează în jurul experiențelor trăite în ultimele luni

Raluca Ciornea Photography - The Woman Magazine: Fineart

Văd în asta o mare oportunitate de expresie pentru fotografi. Privitorii se vor putea identifica mult mai ușor cu mesajele transmise, deoarece a existat o imensă unitate în gânduri și simțiri legate de aceleași trăiri.

Ce consideri că este mai important în domeniul tău de activitate: să rămâi fidel aceluiași stil sau să reușești să te reinventezi constant? De ce?

În fotografie, punct de vedere tehnic, este important să îți creezi un stil propriu în urma căruia să fii ușor de recunoscut, indiferent spre ce anume ajungi să îndrepți aparatul de fotografiat. Mă refer aici la tehnici compoziționale, tehnici de editare și alte aspecte la nivel de formă. Pe de altă parte,

Subiectele pe care le fotografiezi evoluează odată cu experiențele pe care ți le oferă viața

Raluca Ciornea Photography - The Woman Magazine: Fashion

Între creație și experiențele personale există un mare semn de egalitate iar „reinventarea” la nivel de conținut apare atunci când te transformi tu ca persoană. Lucrul acesta se poate întâmpla de mai multe ori pe parcursul vieții sau poate niciodată. Cred că depinde de parcursul fiecărui om în viață.. 

Dacă ai putea să te caracterizezi pe baza unei analize SWOT, care ar fi cuvintele care te-ar defini, ca artist?

S – energie;

W – prea multă energie :)) ;

O – comunitate;

T – timp;

Scopul acestui interviu este de a ne aduce o contribuiție către ARTĂ și de a susține oamenii talentați, pe care îi admirăm.

By Diana Arieșan, editor The Woman Magazine

Sursă foto: Raluca Ciornea