Salut. Eu sunt Alexandra Huștiu Bibire și te invit în ceea ce eu numesc #RevolutiaMeritocratieiPrinPersonalBranding sau Călătoria de la A Avea la A Deveni.
Dacă în episodul trecut am vorbit despre proprietățile brandului tău, astăzi vom vorbi despre greșeli și situații de criză.
Am vorbit până acum despre cum să faci, evitând să îți spun ce să nu faci, cum ar fi să nu minți, pentru că scopul meu este să te ajut să construiești, rămânând focusat(ă) pe ceea ce este de făcut. Cu toate acestea, în acest subcapitol voi vorbi despre greșeli în Branding Personal.
Prima și cea mai gravă greșeală este să îți construiești un brand personal care nu are nici o legătură cu cine ești tu în realitate, un brand personal fals, „umflat”. Un brand personal se construiește din și cu Autenticitate, Unicitate. Dacă nu ții cont de această primă regulă în construirea brandului tău personal, îți recomand să nu te mai apuci să investești resurse în direcția aceasta pentru că vei construi (cum îmi place mie să spun)„din nisip”: pe termen scurt și fără nici un rezultat. Brandul tău personal trebuie să fie unic și memorabil, trebuie să reflecte personalitatea ta care provine din Unicitate, Autenticitate dar să se și reflecte aria ta de specializare.
Pentru că cel mai des folosim Social Media pentru a comunica, și în mare multe greșeli de brand apar aici, ba mai mult aici sunt sesizate și blamate cel mai des, dar și foarte greu de gestionat pentru că au vizibilitate mare, e bine de știut ce să faci în situații de criză, deci când vei greși, în perspectiva celorlalți.
Dacă vorbim de un conflict sper că știi că adevărul este întotdeauna la mijloc. Plus că nu este un secret pentru nimeni că fenomenul de bullying a luat amploare, astfel că de foarte multe ori vei fi pus(ă) în situații neplăcute fără nici un motiv anume, fiind nevoit(ă) să faci și ceea ce, pentru alții, pot fi considerate greșeli fatale. Conflictul trebuie tratat cu „mănuși”, astfel încât să nu fie stârnit un potențial conflict de durată care să aibă un impact negativ asupra brandului personal, cu atât mai mult cu cât mesajele sunt interpretabile și de foarte multe ori e posibil să proiectăm, comunicării în online lipsindu-i comunicarea non-verbală.
Făcând din nou referire la Autenticitate, și atunci când “greșești” trebuie să fii autentic(ă). Mă gândesc, de exemplu, la o personalitate puternică căreia îi place sarcas- mul și care, în perspectiva multora va fi considerat(ă) prost crescut(ă) când se va folosi de acesta pentru a răspunde unui potențial conflict. Cu toate acestea, el/ea răspunde autentic. Atât timp cât brandul personal este susținut din Autenticitate, lumea se va adapta, însă va primi mesajul corect. Ții minte partea aceea când e posibil ca cineva să se întrebe „Dacă am o surpriză din punctul ăsta de vedere, ce altă surpriză mă mai așteaptă?”.
Există totuși o listă de greșeli inacceptabile, sau foarte greu de reparat, când vine vorba de brandul personal.
Una din cele mai mari greșeli în Personal Branding este să nu te promovezi online cu atât mai mult cu cât acum ”Internetul este o piscină globală de talente (…) și dacă vrei să concurezi în această economie, trebuie să ai o prezență online corectă. O ai sau mori”. Astfel, o prezență online corectă presupune, cum am mai spus, să ai un scop bine definit: ce mesaj comunici și cui îl comunici, care este acel Tu, cel/cea calificat(ă) care vrei să fie remarcat(ă)? Pe ce platforme comunici?
O altă greșeală în crearea unei prezențe online potrivite apare atunci când nu folosești strategia potrivită de comunicare. Recomandabil e să folosești „regula treimi- lor”: o treime să fie despre tine, ca și persoană (practic despre viața ta personală), o altă treime să fie despre informațiile prețioase pe care le împărtășești celorlalți din aria ta de expertiză, iar ultima treime trebuie folosită pentru a-ți promova brandul personal. Sau poți simplifica lucrurile apelând la regula lui Pareto: 20% din conținut să fie despre tine și 80% să fie despre ceilalți, crearea și comunicarea atributelor brandului personal având ca scop final
comunicarea valorii pe care o aduci celorlalți prin ceea ce faci.
Revenind la scopul pentru care trebuie să ne facem o prezență în online coerentă, acesta trebuie să fie pe termen lung, asta dacă nu ești prins(ă) în cariera pe care ai avut-o, nu în cea pe care ți-o dorești. În situația dată, odată clarificat scopul final, toate eforturile de branding trebuie să vizeze acel punct în care vrei să ajungi.
O altă greșeală, considerată și ea majoră în Branding Personal, este să nu ai un site în nume propriu unde să controlezi mesajul pe care îl trimiți în piață. Când am povestit de proprietățile brandului tău, am menționat cât este de important să ai un domeniu în nume propriu sau un site de companie, alegere pe care o vei face în funcție de viziunea pe termen lung pe care o ai asupra ta, și implicit a business-ului care derivă de aici. Dacă vrei să fii/o One Man/Woman Show, de exemplu, recomandarea este să îți faci un blog pe un domeniu personal, numeprenume.ro sau numeprenume. com. Motivul? Poți gestiona mult mai bine mesajul pe care îl transmiți și nu depinzi de algoritmii rețelelor de socializare care, din păcate, se schimbă constant. O dată asumat blogul, va trebui să îți asumi și responsabilitatea de a scrie pe el regulat.
O altă eroare pe care o fac mulți dintre cei care comunică online și au devenit branduri personale în mediul virtual este că nu știu că un brand personal are și partea lui emoțională care poate fi susținută prin prezență afectivă. Practic el validează relevanța pe care ai dobândit-o în online, cu atât mai mult cu cât este un brand personal con- struit din autenticitate. Și această greșeală este propagată în continuare din cauză că Personal Branding-ul a devenit cunoscut odată cu apariția rețelelor sociale și a evoluat o dată cu ele, însă acestea trebuie tratate efectiv ca și medii de comunicare pentru brandul tău personal. Evident, există și reversul medaliei.
Mi s-a întâmplat chiar mie în perioada în care nu am mai postat în online mai deloc pentru că eram focusată să studiez și să scriu această carte: degeaba ești prezent(ă) la evenimente și lumea te cunoaște, dacă nu postezi pe rețelele de socializare, dacă nu ți-ai asumat poziția de lider într-un domeniu de expertiză. Efectiv vei fi uitat(ă) pentru că mediul virtual a devenit o parte esențială a vieții noastre. Dacă nu îți comunici imaginea profesională și nu îți gestionezi corect reputația în mediul online, vor fi alții care o vor comunica și o vor gestiona pe a lor, și asta în detrimentul tău, pentru că sunt foarte mulți care decid să lucreze cu un freelancer sau să angajeze un specialist în urma unui screening în online. Indiferent de vârsta sau stadiul tău profesional, cineva poate face un screening online chiar acum, iar ceea ce descoperă poate avea implicații majore pentru bunăstarea ta profesională și personală.
Fie că este vorba de mediul online sau de cel offline, scopul comunicării brandului tău personal este să creezi relații (Networking Marketing), nu să aduni aprecieri (like-uri pe Facebook) sau o bază de date pentru un newsletter. Iar relațiile autentice se pot construi numai din și cu Autenticitate.
Ultima greșeală, dar și cea mai importantă, este gestionarea proastă a situațiilor de criză. Există o regulă pentru managementul reputației în situații de criză, numită Regula 1/2/4:
1 Dacă ești OM, vei greși!
2 Lucruri pe care să le faci atunci când greșești:
– nu veni cu scuze și
– nu da vina pe altcineva, asumă-ți responsabilitatea.
4 Acțiuni ce trebuie luate:
– cere-ți iertare
– recunoaște că a fost o greșeală,
– întreabă cum poți repara,
– urmărește evoluția lucrului în reparație/reparat.
Notă: “Proiecția implică o operație prin care subiectul expulzează din sine și localizează în altul anumite calități, dorințe, sentimente pe care nu le cunoaște sau pe care nu și le poate asuma” | S.Freud-Psihonevrozele de apărare
Resurse:
Brandul tău personal ești Tu – cartea (2018)
Despre Alexandra
Alexandra este autoarea primei cărți de Personal Branding din România publicată în 2018, lansată la Bacău și în Republica Moldova, la Chișinău, dar și a booklet-ului aferent ei publicat în 2019 după care sunt adaptate workshop-urile și cursurile ei.
În 2020 publică prima carte de Marketing Coaching din România, un alt self marketing tool, un instrument foarte util adaptat la modelul de coaching GROW cu 9 worksheet-uri cu exerciții practice pentru cei care vor să exploreze marketing-ul de la A la Z.
Alexandra este licențiată in Marketing la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău și este Masterand în Marketing și Management. De altfel, a finalizat cursurile • Shaping Your Professional Brand – University of Illinois at Urbana-Champaign • Strategic Self-Marketing and Personal Branding – The State University of New York • Introduction to Personal Branding – University of Virginia, Statele Unite ale Americii.
Este formator acreditat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării, Certified Life Coach acreditat de American Union of NLP și Business Coach acreditat de John Chisholm Consulting, UK.
Este de părere că conexiunea umană, experiențele de brand și poveștile fac diferența, este ambasador al autenticității, onestității și meritocrației pentru care a creat mișcarea numită #RevoluțiaMeritocratieiPrinPersonalBranding care a ajuns internațional, mișcare care a fost nominalizată pentru Best Social Good Campaign în România la cel mai mare eveniment de Social Media și Comunicare din România, Webstock.
În 2014 a creat, alături de Brand & Build (propria agenție de marketing care a fost nominalizată de revista Corporate Vision Magazine din Uk ca și Most Innovative Marketing Agency 2020 – Romania datorită diviziei de Self Marketing Tools), Fundația #ConstruimPentruViitor al cărei rol este să deservească nevoile de marketing și comunicare ale celor care nu au resurse, dar care oferă, la rândul lor, comunității. Tot prin această fundație a donat, conform Regulii 10%, împreună cu partenerii ei, pentru diverse cauze umanitare.
Este mama unui băiețel de 5 ani care a învățat-o iubirea necondiționată și răbdarea. Este pasionată de zona de transformare personală datorită procesului de Autocunoaștere si trezire spirituală prin care a trecut personal, de misticism, ezoterism și Yoghic Science, în special Kundalini Yoga.