O parte din oamenii pe care îi cunosc jonglează între un „nine to five” job, cum ar spune americanii, și un proiect pe care ar vrea să îl dezvolte până în punctul în care sunt mulțumiți de ceea ce au realizat.
Cum facem să păstrăm un echilibru între viața personală și cea profesională? Cum reușim să ne împărțim între noi colaborări și zile de naștere? Dar mai ales, cum evităm în a ajunge frustrați din cauză că avem prea multe lucruri de făcut, dar prea puțin timp?
Poveștile oamenilor de succes ne inspiră, și de cele mai multe ori visăm cu ochii deschiși la viața pe care aceștia o afișează, dar, uneori pierdem din vedere câte ore de muncă se află în spatele imaginii pe care o au acum.
Răspunsul este unul destul de simplu: prioritizare și time management. Dacă ar fi să întrebăm în jurul nostru, toată lumea poate defini aceste concepte, dar atunci când sunt puse în aplicare rezultatele diferă de la o persoană la alta.
Prioritizarea. Cum aflăm ce este important pentru noi?
Înainte de orice, prima întrebare la care trebuie să găsești răspuns este: „La ce anume sunt dispus să renunț?” Nu te gândi care ar fi rezultatul cel mai favorabil pentru tine, doar gândește-te la ce anume poți să renunți pentru a dedica mai mult timp acestui proiect.
Din momentul în care ai găsit răspunsul, lucrurile vor deveni mult mai clare și vei ști care sunt următorii pași spre o carieră de succes.
Dedică suficient timp acestei etape, și mai ales nu presupune că lucrurile nu se vor schimba. Mel Brooks spunea: „Hope for the Best. Expect the worst. Life is a play. We’re unrehearsed.” În acest mod așteptările noastre sunt setate la un nivel realist, iar în momentul în care vom avea o dezamăgire, vom putea ști cum să trecem peste această etapă, deoarece suntem pregătiți mental să o înfruntăm.
Vor exista zile în care îți vei pierde răbdarea, zile în care confuzia se instalează confortabil și te vei îndoi de alegerile făcute.
În momentele de criză este bine să ne aducem aminte de răspunsul nostru la întrebarea de mai sus și să reevaluăm situația.
Time management sau cum să ne împărțim timpul pentru a deveni mai eficienți
Următorul pas va fi definirea cât mai clară a proiectului, altfel spus ce rezultate vreau să obțin într-un an, în cinci ani și lista poate continua.
1. Planul de acțiune
Pentru a putea începe un proiect avem nevoie de un plan de acțiune, practic de ce anume avem nevoie pentru a putea continua în direcția dorită și care sunt mijloacele prin care putem să ajungem la rezultatul final.
2. Taskuri mici
Mai apoi o să împărțim toate acțiunile în taskuri mai mici. Gândește-te că nimeni nu a învățat limba germană într-o lună, așa că este foarte posibil ca nici noi să nu atingem rezultatele dorite într-un timp atât de scurt. Avem nevoie de multă răbdare și de setarea unui deadline cât mai realist pentru a putea bifa toate taskurile de pe listă.
3. Recompense
Avem nevoie de recompense, de validare și mai ales de mici victorii care să ne ajute să mergem mai departe. Oferă-ți o mică recompensă atunci când ai primit un feedback pozitiv, când nu ai întârziat la nicio întâlnire din ziua respectivă sau pur și simplu când simți că lucrurile merg în direcția bună.
Recompensele pot veni sub mai multe forme, o sesiune de shopping, un pahar de vin cu prietenii, orice lucru care ne face fericiți și mulțumiți poate fi trecut în această categorie.
La final, după ce ai răspuns la întrebarea „La ce anume sunt dispus să renunț?”, ai un plan concret către evoluția ta profesională, l-ai împărțit în taskuri mai mici și ai conștientizat că este important să îți aduci aminte de progres, întoarce-te la listă și trece pe ea timp pentru mine.
Fiecare dintre noi a realizat la un moment dat în viață că s-a pierdut pe sine alergând după carieră, relație sau bani. Acum, că există un plan nou de acțiune și știm cum să ne prioritizăm taskurile, ar fi bine să includem și una sau două activități menite să ne relaxeze și să ne încarce bateriile pentru ca mai apoi să putem continua cu toate proiectele noastre.
Surse foto: Pinterest
By Brindusa Moldovan, Junior Consultant @ MHP – A Porsche Company
Cred că expresia „corporatist în timpul zilei și content writer după orele de program” mi se potrivește cel mai bine în momentul de față. În prezent, sunt angajată la MHP – A Porsche Company ca si Junior Consultant unde am ocazia sa lucrez cu diferite tehnologii precum SAP, SQL sau Cognos.