Puzzle-ul modificărilor la Codul Fiscal. Cum îți schimbă calculele afacerii tale?

Guvernul României a aprobat de curând mai multe modificări la Codul Fiscal, care aduc schimbări atât pentru angajat, cât și pentru cei ce dețin afaceri. Contribuțiile de la angajator vor trece la angajat, s-a introdus o taxă datorată de angajatori în valoare de 2,25% numită ,,Contribuția asiguratorie pentru muncă”, iar întreprinderile cu venit de până la 1 milion de euro vor fi impozitate cu 1% din venitul realizat. În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de  la 16% la 10%.

hands-working-with-office-items_1921-177

Pentru un contract obișnuit de muncă (de opt ore pe zi), în care salariul net se păstrează la același nivel, costul angajatorului va fi începând cu 1 ianuarie 2018 ușor mai mic, iar diferența va fi de până la 10 lei, în funcție de venit.

Pentru o Persoană Fizică Autorizată, care determină impozitul în baza normelor de venit, de anul viitor costul va crește la 40%, față de 32% din prezent, spune Ziarul Financiar.

coins-composed-with-paper-house_23-2147694580

Persoanele care obțin venituri din drepturi de autor vor avea contribuțiile sociale și impozitul reținute la sursă, iar pentru același beneficiu net contribuțiile vor crește la 33,5%. În traducere, pentru cei care obțin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ: dacă nu va crește valoarea contractului de 12% la beneficiul net actual, pierderile la suma primită ,,în mână” va fi de 10 procente.

workplace-results-professional-report-accounting-during_1418-61

Impactul modificărilor este mai ușor de măsurat cu ajutorul unui calculator de venituri creat de Romanian Software, informează Ziarul Financiar. Aplicația creată de ei le permite antreprenorilor, managerilor, freelancerilor și angajaților să facă mai multe calcule și să anticipeze veniturile salariale din 2018 în concordanță cu cele mai noi modificări.

Calculatorul de venituri poate fi accesat gratuit, iar acesta ține cont în calcule și de deducerile personale.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.freepik.com