Andreea Tamaș se descrie ca fiind terapeut al unor copii speciali și voluntar în proiecte sociale. La multitudinea de proiecte în care a fost implicată, Andreea adaugă Căsuță Armonia – o căsuță a binelui, despre care ne-a povestit astăzi.
Într-o conversație anterioară, Andreea ne-a spus că drept răsplată pentru ajutorul pe care oamenii îl vor oferi, poate dărui înapoi zâmbetele copiilor, transmise prin fotografii.
Povestește-ne puțin despre tine. Cine ești tu și care sunt proiectele în care te-ai implicat?
Sunt Andreea, o mămică firavă a trei copii adorabili, o iubitoare de copii și dornică de a crea armonie în jur. Cu o experiență de viață precum o carte cu nesfârșite file, cu oportunitatea de a modela viețile unor copii care mi-au trecut pragul cabinetului și au pătruns adânc în inima mea.
Mi se pare atât de frumos că toate proiectele au venit către mine, din întâmplări, gânduri și nevoi firești, un curs al unei vieți care te învață, te crește, te construiește. Câteva din acestea sunt pe meleagurile țării, dar și în afara ei – aici pot numi voluntariatul din Nepal împreună cu o echipă de 19 români.
Să înveselim pereții albi – reabilitarea secției de pediatrie de la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, aniversările caritabile prin Dăruiește ziua ta, sute de ediții, Cooking Charity, Bine de purtat – târg caritabil.
Și acum Căsuța Armonia …
Ai făcut parte din numeroase proiecte caritabile. Care sunt motivele din spatele implicării tale?
Motivele sunt unele firești și simple: iubirea față de oameni, natură, țară.
Ne poți vorbi și despre rezultatele acestor proiecte?
Rezultatele s-au construit în timp și se cuantifică prin zâmbetele și suportul oferit celor din jur. Eu cred că sunt notabile, pentru că am continuat cu aceeași tresărire de inimă, entuziasm și răspuns cu o soluție la fiecare problemă apărută.
Implicarea în acest tip de proiecte poate fi greu de manageriat din mai multe puncte de vedere, mai ales emoțional. Cum gestionezi situația, referitor la acest aspect?
Categoric sunt greu de gestionat.
Atunci când avem dezvoltată latura socială, cred că suntem construiți, înzestrați și chiar aleși să ne hrănim cu binele. Desigur, emoțiile noastre sunt un amalgam la cote înalte mereu. Mă echilibrează bucuria din jur, copiii mei care mă susțin și se implică cu o căldură, blândețe și dedicare pură.
Care a fost una dintre cele mai puternice emoții pe care le-ai trăit de când faci voluntariat?
Aceasta este o provocare. Dacă trebuie să o numesc pe cea mai puternică, așa am să fac.
Poate să fie și cea mai banală, pentru cineva care nu a simțit asta, dar, nu! În vara anului acesta, în tabăra socială la mare, Bianca, o fetiță de 13 ani văzând, atingând și simțind pentru prima oară marea. Cumul de emoții de la o extremă la alta.
În general sunt sensibilizată extrem de mult de către copiii săraci și lipsa informației, copii care renunță la școală sau nici măcar nu ajung să vadă vreodată o sală de clasă. Fete de 10-11 ani care rămân însărcinate, apoi sunt alungate din ceea ce numesc familie. Părinți neglijenți sau violenți din vina cărora pruncii mor în chinuri. Un sistem de educație pasiv, care face prea puțin pentru cei pe care ar trebui să ne bazăm în viitor.
Autoritățile se plâng că natalitatea scade în România, însă nu au un plan pentru viitorul copiilor care se nasc în această țară. Direcțiile pentru protecția copilului sunt mai mereu depășite de situație.
Povestește-ne despre proiectul tău actual: Căsuța Armonia de la Curtea de Argeș.
Armonia este noul meu proiect, unul social, cu o căsuță a binelui, cu brațe călduroase pregătite oricând să ofere alinare, învățare și dragoste!
Este un lăcaș pentru comunitate, într-un oraș superb, Curtea de Argeș, cu oameni simpli, onești, profunzi și frumoși. Este joc și joacă, stimulare terapeutică, cognitiv-comportamentală, socializare, informare și suport. Loc primitor pentru oricine are nevoie de suport sau are de transmis și oferit bine. Este locul unde visele apar, cresc și se împlinesc rând pe rând.
„Îi sunt recunoscătoare iubitului meu care îmi este alături mereu”
Cum pot oamenii să ajute acești copii? Care este cea mai mare nevoie a lor?
Oamenii pot afla despre noi din online, Căsuța Armonia sau Andreea Tamaș.
Îi încurajez să se implice sub orice formă pot și doresc ei. Important este să fie prezenți. Să rezoneze cu proiectul ales.
Pot dărui o bursă de recuperare unui copil, pot trimite un altul în tabără, dacă sunt talentați pot fructifica talentul lor, bucurând copiii, pot veni să pună globuri cu ei, în braduț, pot să îi mângâie și încurajeze, pot îmbrățișa o mamă care are nevoie de zâmbet, pot vorbi comunității despre cum să depășim o perioadă grea, pot veni cu idei și proiecte. Pot!
Un mesaj pentru cititorii The Woman, strâns legat de Căsuța Armonia:
Să plantăm un copac, să ridicăm o casă … de această dată Armonia!
Să fim Armonie, oriunde!
Credit foto: Delia Simon
–
Cont: Asociatia Aripi de Inger
RO64BACX0000001075492000, Mențiune „Buget Căsuța Armonia”
Adresa: Județul Argeș Bulevardul Basarabilor, 61
Contact: 0753627016
–
Editor: