Scrisoare către fiica mea | Andreea Lițescu

Draga mea,

Când o să citești această scrisoare o să fii deja o tânără plină de gânduri și de vise care te vor duce peste mări și țări. Aș vrea să știi că o parte din mine se va afla mereu lângă tine pentru că eu prin tine mi-am câștigat nemurirea. Din prima clipă în care am aflat de existența ta am știut că nimic nu o să mai fie la fel și așa a fost.

Chiar dacă primele luni împreună nu au fost cele mai ușoare, tu m-ai învățat să iubesc, să lupt și să mă ridic de fiecare dată. Mai ții minte când ți-am promis că pentru tine voi merge până la capătul lumii? Nu au fost doar vorbe aruncate în vânt pentru că în acea zi am știut că tu ești motivul pentru care vreau să devin mai bună, mai puternică și mai liberă. Apoi, îmi amintesc de primii tăi ani, de primele cuvinte, de faptul că atunci când mi-am pierdut tatăl și bunicul tu ai fost cea care m-a ajutat să merg mai departe. 

Tot datorită ție m-am întors la zbor să mă redescopăr atunci când aveam nevoie să fiu mai aproape de cei dragi plecați. Vreau să știi că tu mi-ai dat puterea să fac tot ceea ce nu visam înainte să te am pentru că mereu îmi găseam scuze. Vreau ca atunci când vei vedea un avion pe cer să-ți amintești de cât de îndrăgostită sunt eu de zbor și cum de fiecare dată când sunt la 10000 de metri mă gândesc neîncetat la tine.

97CB34D3-4F37-4CB5-AA59-3AC387E8E033

Vreau ca atunci când vei vedea un om care are nevoie, să îl ajuți pentru că tu știi că eu te-am învățat cât de importantă este empatia și dragostea față de oameni. Vreau ca atunci când o să întâlnești diferite animale să le iubești indiferent de forma lor pentru că ele ne aduc o dragoste greu de găsit pe acest pământ și să le vorbești din suflet așa cum o făceam amândouă când erai mică. Vreau ca atunci când te vei hotărî să urmezi un drum să nu uiți că eu sunt mereu în spatele tău aplaudând și sărind în sus de fericire că îți urmezi visul, la fel cum am făcut la toate antrenamentele tale de tenis, înot sau ski unde te așteptam mereu la final.

Vreau ca atunci când te vei simți copleșită de tot ceea ți se întâmplă să te oprești din tot ceea ce faci și să inspiri pentru că mereu există o soluție, totul este să o cauți. Vreau ca atunci când vei urca pe munte să-ți amintești poveștile mele și să nu renunți niciodată pentru că asta o să te urmărească toată viață. Vreau să știi că nimic nu este mai important pe acest pământ decât „să fii”: lângă familie, lângă prieteni și lângă oricine are nevoie, dar, mai ales, să fii tu.  Vreau să nu uiți să fii recunoscătoare pentru fiecare lucru din viața ta. 

Draga mea, vreau să știi că eu sunt în fiecare părticică din tine, o să fiu mereu mândră de tine, dar, mai ales, o să te iubesc indiferent de ce vei alege în viață. Și aș mai vrea să-ți mulțumesc pentru că atunci când ai venit pe lume credeam că eu te voi învăța tot, dar m-am înșelat pentru că am învățat împreună cum să fim mamă și fiică. Acum când timpul zboară ca un avion spre destinație vreau să știi că te iubesc mai mult decât orice și sunt mereu aici, ascunsă în inima ta!

 

Mereu,

Mama.

Materialul face parte din colecția de scrisori mamă-fiică, regăsită în Revista print The Woman (Moștenirea/Spring 2022). Revista poate fi comandată de pe site-ul www.thewoman.ro (transportul este gratuit).