Scrisoare către fiica mea | Dr. Ioana Bujor

Elena mea…miracolul și bucuria mea! Nu pot descrie în cuvinte ceea ce simt, dar îți pot spune că îmi doresc ca viața să te surprindă doar cu lucruri minunate și oameni dragi! Raza mea de soare, ești mai curajoasă decât te simți, mai frumoasă decât te vezi, mai deșteaptă decât te gândești!

Fetița mea dulce, să nu te dai în laturi de la muncă niciodată, să te oprești din drumurile tale atunci când poți oferi ajutor, să faci bine atunci când poți să-l faci, să te încrezi în miracol și să nu lași pe nimeni să te dezarmeze. Iartă, iubește și întotdeauna ține-i aproape pe cei care te fac să râzi, să renaști. 

Aș vrea să văd cum lași în urma ta, parfum de viață trăită frumos, fără temeri. Să fii un om desăvârșit, să fii revărsare de lumină, să faci totul cu curaj, să nu te clatini în calea vânturilor și să faci din visul tău Destin.  

Prin tine să treacă gând pur, creator, căci fără nebunia creației, viața ar fi prea anostă. Mi-aș dori să nu te pierzi pe drum, iar dacă o vei face, să nu fii prea mândră să ceri ajutor! Vreau să fii sinceră cu tine întotdeauna și să te iubești! Vei vedea apoi că e simplu să faci asta și cu alții! 

IOANA BUJOR THE WOMAN MAG12

Să citești, cât mai mult, așa vei dobândi arta cuvântului și vei găsi explicații pentru toate. Mi-aș dori să-ți respecți dascălii, prietenii, vecinii, să iubești animalele, să prețuiești muzica, să mergi la teatru, să înveți limbi străine, să stai pe lângă cei de la care ai de învățat, să întâmpini pe oricine cu zâmbet, să dai salutul la plecare și întotdeauna să lași curat în urma ta. 

Draga mea fetiță, vei descoperi că lumea nu e ca în poveștile pe care ți le citesc din cărticica ta preferată. N-am să-ți spun că viața e toată feerie și luminiș de poieniță. Nu toți oamenii pe care-i vei întâlni vor fi ca „fata moșului” din poveste, harnică și darnică, ci mai degrabă întruchiparea surorilor vitrege ale Cenușăresei. Mulți te vor invidia pentru frumusețea și strălucirea minții, dar, vei găsi, când poate nici nu o să te aștepți, oameni drepți, buni, cu ținută morală, care-ți vor purta de grijă și se vor înrudi cu sufletul tău. Vor fi și aceia care vor căuta să te pună la pământ, să-ți admire căderea și să se asigure că toată străduința și meritele tale sfârșesc la picioarele lor.

Se vor găsi mulți să te vorbească, să te arate cu degetul că n-ai atins Luna, că din cauza ta plouă, ninge, bate vântul…dar le vei putea ține piept prin cuvânt, cu educația pe care ți-o vei lua din cărți și de la cei mai învățați decât tine. 

Devino ce știi și simți că vrei să devii! Învață, călătorește, inițiază-te, implică-te, exersează-ți discursurile, ridică-te mereu și ia cuvântul, fii încrezătoare, strălucește! Să excelezi, asta îmi doresc pentru tine! Să ne duci numele la loc de cinste, să faci timpul să stea în loc atunci când trece pe lângă tine, să fii victorioasă mereu. 

Îmi doresc să fii fericită, să ai grijă de sufletul tău și să fii mereu încrezătoare!

Mama

Materialul face parte din colecția de scrisori mamă-fiică, regăsită în Revista print The Woman (Moștenirea/Spring 2022). Revista poate fi comandată de pe site-ul www.thewoman.ro (transportul este gratuit).