„Stilul vestimentar este extensia personalității” | Adriana Matei, Style Coach & Blogger @Hypewit

„Ai încercat vreodată să porți un trening cu tocuri și sacou? Arată fresh, cool, neașteptat, dar totodată și suuuper confortabil! Asta-i ceea ce ne-a întrebat Adriana Matei, Style Coach & Blogger la Hypewit, în cadrul discuției pe care am purtat-o cu ea în vederea realizării acestui interviu. Și – ne-am dat seama noi – exact așa poate fi descrisă și personalitatea ei (pe care o transpune tare frumos în propriul său stil vestimentar). E fresh, cool, neașteptat (de fascinantă) și te face, totodată, să te simți foarte confortabil. 

Cine e Adriana? Într-un interviu pe care ni l-a acordat în trecut, noi o descriam astfel: „Fin observator al naturii umane. Un mix de feminitate, curiozitate avidă și jovialitate într-un singur om, care emană energie pozitivă doar prin simplul fapt pentru că este. Ei îi place să spună că „funcționează ca un terapeut pentru mintea și dulapul oricărei femei”. Nouă, în schimb, ne place s-o vedem ca fiind prietena aceea care are cunoștințele și, mai ales, calificările pentru a ne aduce cu picioarele pe pământ în nenumărate situații ce vizează stilul nostru vestimentar. 

Face asta atunci când ne spune că recomandările sezoniere n-ar trebui să fie „a thing”. Când ne (re)amintește că dacă n-am mai purtat o piesă vestimentară în ultimele șase luni (per anotimp, nu calendaristic), clar n-o să o mai purtăm nici în continuare. Când ne îndeamnă să facem tot posibilul să reducem shoppingul emoțional și să încercăm, în schimb, să facem mai mult shopping… rațional. Despre toate aceste lucruri (și multe altele) am povestit cu ea în cadrul acestui material, special conceput pentru ca tu să-ți pregătești cu încredere garderoba pentru tranziția înspre primăvară. 

Adriana Matei este un style coach care „funcționează ca un terapeut pentru mintea și dulapul oricărei femei”. Cum arată garderoba Adrianei pe timp de primăvară? 

Cromatic vorbind, până înainte de pandemie, garderoba mea se învârtea în jurul nuanțelor nude. Purtam multe pasteluri, bejuri și chiar și mai mult alb. Dar a venit pandemia și a adus cu sine multe schimbări. Și bineînțeles că asta s-a simțit și printre elementele mele vestimentare.

Așa se face că primăvara aceasta, garderoba mea are mai multe culori vii: roz, albastru, galben și verde. Am inclus în ea multe sacouri, costume, treninguri (desigur) și materiale fluide care fac tranziția dinspre iarnă înspre primăvară și… vară.

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (1)

 Care sunt cele trei culori care ar trebui să se regăsească în garderoba oricărei femei în primăvara anului 2021?

Nu cred în recomandările sezoniere de tipul: „primăvara asta se poartă culoarea x sau culoarea y” sau „piesa x sau piesă y”. Nicidecum. Stilul personal este personal cu un motiv.

Fiecare alege conform stării pe care o are, conform mesajului pe care vrea să îl transmită, conform preferințelor sale. De aceea, cred cu tărie că printre alegerile personale care țin de stil se numără culorile și, nicidecum, nu aș face recomandări generale cu privire la acestea.

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (8)

Primăvara ne (re)organizăm garderoba. Scoatem din dulap, punem la o parte, donăm și așa mai departe. Care este aspectul care ar trebui, din punctul tău de vedere, să cântărească cel mai greu atunci când o femeie încearcă să decidă dacă va mai purta sau nu un anumit element vestimentar? 

Primul lucru la care ar trebui să se gândească este că dacă în ultimele șase luni (per anotimp, nu calendaristic) nu a purtat această piesă, clar nu o va mai purta. Desigur că pandemia a schimbat un pic aceste calcule și cred că ar trebui să ne raportăm la perioada dinainte, când existau evenimente și viața avea un curs normal: mergeam la birou, ieșeam în oraș și în călătoream.

Deși, cred că mai util ar fi să discutăm de ce au ajuns hainele acelea pe care tu, ca persoană, nu le-ai purtat niciodată sau le-ai purtat de puține ori la tine în garderobă, în primul rând. Aici e de lucrat, mai degrabă decât la „detoxifierea garderobei”. Trebuie să vedem de ce ajunge dulapul să se aglomereze cu lucruri care ajung să nu se poarte.

Ce înseamnă, de fapt, piesele acelea pe care deși le deții, nu le porți, pentru tine? De ce le-ai cumpărat? Cum te simțeai atunci când le-ai cumpărat? De ce aveai nevoie, de fapt? De cele mai multe ori nu ne putem despărți de anumite piese pentru că proiectăm emoții și amintiri asupra lor. Este un proces intim și personal. 

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (5)

Este foarte probabil ca unele dintre noi să ne dorim, în perioada primăverii, să ne conturăm un stil vestimentar propriu mai bine definit. Care este primul lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere atunci când decidem să încercăm să ni-l definim mai clar?

Stilul personal suferă transformări pentru că și noi, ca indivizi, trecem prin diverse procese de maturizare: poate că evoluăm în carieră sau vrem, pur și simplu, să… vedem altceva în oglindă. Un stil personal bine definit înseamnă:

1. o personalitate bine definită;

2. intenții clare;

3. încredere în mesajele pe care vrei să le transmiți despre tine.

Primii pași pe care ar trebui să îi faci către un stil personal care să fie despre tine și nu despre ce le-ar plăcea celorlalți să vadă, ar fi să înțelegi: de unde vii, unde eșți și unde vrei să ajungi. Trebuie să ai curajul să îți evaluezi fără frică momentul actual.

Întreabă-te:

- cine ești?

 – îți place ceea ce faci?

 – ce ai vrea să faci, de fapt?

 – cum ai vrea să arate viață ta?

 – ce faci concret pentru a avea viața pe care ți-o dorești?

 – cum arată relațiile tale, fie ele de iubire, profesionale sau chiar și de prietenie?

 – cum te descriu persoanele apropiate și cele care te cunosc mai puțin?

 – cum ai vrea tu să te descrie?

De-abia apoi ajungem la partea tehnică  în care este esențial să știi cum arată corpul tău. Nu cum crezi tu că arată, ci cum se vede el în realitate. Iar asta înseamnă să știi cu exactitate ce formă are și cum îl poți ajuta astfel încât să fie mai echilibrat din punct de vedere vizual. Nu poți trece la nivelul următor, de styling, dacă nu cunoști proporțiile siluetei pe care trebuie să o îmbraci.

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (10)

Care ai spune că sunt cele mai importante criterii de care ar trebui să țină cont orice femeie înainte de a-și cumpăra un nou element vestimentar acum?

Cea mai frecventă greșeală a femeilor este că fac shopping emoțional. Cumpără atât atunci când sunt fericite, cât și când sunt deprimate și proiectează emoțiile momentului asupra hainelor pe care le achiziționează. Cumpără la reduceri, cumpără la oferte, cumpără ce văd că arată bine pe cineva pe Instagram, cumpără fără să își activeze filtrul personal… Exact cum am zis mai sus, esențial este să îți cunoști corpul și ce i se potrivește matematic vorbind. 

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (2)

Care ai spune că sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac femeile în construirea unei ținute pe timpul primăverii? Cum pot să fie evitate acestea?

Nu cred în ideea de „ținută greșită”, ci în ideea de „ținută nepotrivită”. Însă, cea mai frecventă greșeală a femeilor este că fac shopping emoțional și în neștire. Nu au o idee clară despre ce merge cu ce, despre ce li se potrivește, cât de mult vor să îndrăznească.

De fapt, le și aștept cu drag la unul dintre workshop-urile mele (care se desfășoară online momentan). Acolo, pot învăța mai multe despre cum să evite problema hainelor nepurtate și, deci, a hainelor care nu se potrivesc între ele, respectiv a shoppingului haotic. Iar pentru înscriere nu trebuie decât să-mi lase un mesaj pe Instagram, tot acolo îmi și anunț de fiecare dată workshop-urile. 

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (6)

Perioada pandemiei a adus schimbări și din punctul de vedere al trend-urilor existente în fashion: au fost lansate colecții raportate la trend-urile #stayathome și #workfromhome.  Cum putem să adaptăm o astfel de ținută când ieșim din casă ca să fim, totuși, „put together”?

În perioada asta dificilă din toate punctele de vedere putem să o lăsăm mai moale din perspectiva aceasta. Ar fi bine să nu ne mai stresăm că purtăm aproape în fiecare zi jeans și un tricou, trening sau o rochie lărguță și alte haine super confortabile.

Avem nevoie de confort pentru că este, oricum, mult stres în jurul nostru. Cred că ar trebui să nu adăugăm mai mult stres și legat de combinațiile vestimentare. Dar, desigur că înțeleg nevoia de a ne aranja și a mai schimbă puțin stilul ăsta sporty-confortabil din când în când…

Cel mai simplu truc ar fi să adaugi un element mai elegant – care să fie în contrast complet cu confortul. Un sacou, niște bijuterii prețioase, tocuri (nu trebuie să fie foarte înalte sau foarte subțiri, putem merge și pe o variantă de kitten heels sau tocuri groase) și chiar și culori metalice.

Apropo, ai încercat vreodată să porți un trening cu tocuri și sacou? Arată fresh, cool, neașteptat, dar totodată și suuuper confortabil!

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (4)

Schimbările aduse de vremurile pe care le trăim acum s-au reflectat, deci, în fashion. Ce astfel de schimbări (raportate la trend-urile de #stayathome și #workfromhome) au pătruns în rândul clientelor tale de la începutul pandemiei până astăzi?

Depinde foarte mult despre care dintre cliente vorbim. Sunt clientele mai vechi, care și-au conturat deja un stil, un comportament de cumpărare, o strategie de styling – și la ele nu s-a simțit neapărat o diferență.

Într-adevăr, eu am sfătuit pe toată lumea ca în perioada asta să nu se arunce să cumpere lucruri pe care de-abia așteaptă să le poarte când se termină pandemia. Pentru că atunci când vom reintra în normalitate, ne vom simți altfel decât ne simțim acum și… vom vrea să purtăm cu totul altceva. 

Cel mai smart este să cumperi acum pentru acum, nu acum pentru un moment viitor (cunoașteți, desigur, clasica strategie cumpăr piesa asta pentru când voi fi mai slabă”) .

Mai există și clientele care au apelat la mine la începutul acestui an, când încă suntem în pandemie, dar am putut să reluăm o parte din activități. Ele m-au contactat pentru că își doresc un refresh. Au înțeles cât de important este ce vezi în oglindă și cât de mult te poate influența stilul vestimentar. Astfel că, ele sunt foarte dornice să experimenteze, să iasă din zona de confort și să simtă puțină adrenalină.

Oriunde s-ar încadra, eu recomand clientelor în general, ca în perioade stresante sau încărcate emoțional, să nu achiziționeze nimic nou din categoria haine. Genți și încălțăminte, în schimb, da. Acolo lucrurile sunt mai simplu de adaptat și combinat. Și, pe deasupra, acolo ar trebui să discutăm despre niște investiții și despre niște piese pe care să le porți mulți ani la rând.

 

Știm că din punctul tău de vedere, indiferent de anotimp, „good vibes, wittiness & self respect sunt accesoriile indispensabile oricărei femei” . Dar care este un gând final referitor la consolidarea unei garderobe potrivite pe timpul primăverii cu care ți-ai dori să lași cititoarele The Woman.ro?

Vă propun ca primăvara aceasta să purtați mai puțin negru și mai puține culori închise. Mai ales în partea de sus, în materie de topuri, bluze, cămăși și așa mai departe. Avem nevoie de lumină, de optimism și de proaspăt. Alegeți materiale naturale și lejere. Nu fugiți de hainele lejere, care se mișcă pe voi. Avem nevoie de libertate, astfel încât să putem să respirăm și noi un pic.

Adriana Matei @Hypewit x The Woman (7)

Cum ai defini stilul: Extensia personalității.

Stilul tău vestimentar, descris în trei cuvinte: Neașteptat, aerisit, plin de contraste. 

Culoarea pe care o consideri că fiind reprezentativă pentru 2021: Alb.

Designerul tău de fashion favorit:

Am mai mulți:

Isabel Marant – ca haine purtabile;

Alexander McQueen – designerul, nu brandul… pentru genialitate. Am și avut ocazia să merg la expoziția post-mortem de la muzeul Victoria and Albert din Londra să văd îndeaproape toate creațiile lui spectaculoase și modul lor de concepere. Este ceva fascinant

Cristobal Balenciaga – la fel, am avut ocazia să merg la o expoziție a creațiilor lui. Balenciaga este, la rândul său, fascinant. Nu degeaba Balenciaga este considerat ca fiind maestrul haute couture. 

Colecția ta favorită de primăvară de tipul haute couture: Christian Dior și Valentino.

Editor:

CARINA THE WOMAN-02

Carina Marisa Cichi este un Storyteller “din cap până în picioare”, specializat în transformarea poveștilor în și prin cuvinte. Pasionată și certificată în Content Marketing, scrie Copy, Content și face Social Media. Din Cluj, orașul despre care povestește pe clujlife.com.