Cătălina Meuli este omul care caută obsesiv să își spună adevărul și să alinieze ce face cu ce vrea și cine este. Recunoaște că nu îi iese tot timpul dar a făcut pace cu sine și știe că mai are de învățat și nu o să se plictisească pana la pensie si după.
A ales să fie antreprenor pentru că însemna pentru ea libertatea de a avea vacanță oricând vrea. Da, a realizat că ajunsese angajat în propria firmă. Iar talentul său, ”un nas” excelent pentru oportunități și recunoașterea talentului în oamenii din jur a condus-o spre următoarea etapă din carieră.
A condus până la 200 de colaboratori pentru clienții din zone diferite: guvernamentale, high security, sport, oil&gas, imobiliare, lobby etc. Acum face și business coaching în România și crede în a avea coach-ul tău, „omul tău” la care apelezi când te inunda confuzia si îndoiala.
Cine este Cătălina Meuli cea de astăzi?
Cătălina de astăzi este un om mai bun ca omul care era ieri. Sunt omul mândru de el că e liber să spună ”Nu”. Etichetele mele sunt : soție, mamă vitregă, business coach și psiholog.
Care a fost primul tău job și la ce vârstă?
Primul meu job a fost să fac de toate pentru tatăl meu la 14 ani, în vacantele de vară. Salariul meu, cu ziua, era câte o înghețată. Apoi la sfârșitul verii îmi mai împlinea câte o dorință.
Pana la 18 ani, 5 veri la rând am fost plătită cu o pereche de role second hand, patine pentru gheață, bicicleta și la 18 ani o mașină …am primit un Trabant.
Tot la 18 ani am trecut la un job într-o corporație și în domeniul de vânzări. Am trecut de la Trabant la mașina de firmă și un salariu de trei ori mai mare față de cel al mamei mele, care era profesoară de 25 de ani. Atunci și prin asta am învățat că sunt și alte soluții să ai 2 luni de vacanță pe an și fără să fii cadru didactic. Nu s-a întâmplat imediat, dar am știut că așa vreau să trăiesc.
Care este parcursul tău profesional, pe scurt?
Cei trei ani de corporație s-au terminat la 21 de ani. Am trecut la antreprenoriat și am realizat că munceam prost și mult. M-am bazat pe atuurile mele, instinctul de a descoperi talent și a-l pune la lucru exact în poziția potrivită ca interes și abilități. Așa că am făcut o carieră din asta, pentru clienți din zone diferite, din Est.
Echipele mele se ocupau de merchandising, PR, event management, branding etc.
Ca și coach lucrez de când mă știu, numai ca nu realizam că fac asta. Acum 8 ani am făcut primul pas serios care a dus la sute de ore de coaching profesionist și de formare pentru mine.
Am fost coach în companii cu predilecție din Elveția, Austria și Dubai, pentru că în aceste țări lucram ca și coach cu investitori, care ulterior mă angajau să ajut top managementul companiilor în care investeau să performeze.
Cât de mult durează un program de coaching 1 la 1? În funcție de ce?
Sunt pentru clienții mei “omul lor”. Vin la mine când au nevoie să atingă un obiectiv mai înalt, să clarifice ceva, să decidă și să găsească soluții pe care nu le vad pe moment. Sau chiar să le fiu accountability partner când vor să pună în practică vreo rutina nouă, skill nou etc. Iar relația durează cât vrea clientul, pentru că de cele mai multe ori rămân omul lor, pentru ani de zile, și se întorc la coaching alături de mine când au nevoie.
Antreprenorii sunt înnăscuți sau pot învăța pe parcurs cum să conducă un business?
Ce am văzut eu în cabinet este că în poveștile clienților antreprenori care au succes este prezent un pattern în adolescenta. Au început cumva de mici să vadă o oportunitate pe care au reușit apoi să o monetizeze.
Cred că dacă ai avut experiențe din acestea formatoare de mic, direcția antreprenorială este una de așteptat. Diferența în nivelul succesului este prețul pe care ești dispus să îl plătești apoi pe parcurs.
”Dacă vorbim de trăsături de personalitate specifice antreprenorilor, putem spune că genele predispun și mediul formează.”
Cred că în esență antreprenoriatul de succes este despre evoluția personală accelerată. Pentru că acest drum te pune constant în situații în care decizia potrivită poate veni de la o versiune mai bună a ta. Și nu poți trece la următorul nivel de succes până nu faci o schimbare la tine ca antreprenor.
Ai întâlnit situații în care ai fost nevoită să îi spui celui din fața ta că nu i se potrivește ceea ce face/că nu este făcut pentru asta?
Ca angajator da. Ca și coach nu e cazul, pentru că lucrez cu oameni care au deja o experiență serioasă într-o funcție. Și stabilim modurile de a duce potențialul la următorul nivel. Eu sunt acolo pentru client ca el să pună în mișcare resursele care le are, de care a uitat sau pe care nu le vede.
Și credeți-mă, oamenii au resurse incredibile dacă vor să ajungă undeva. E fascinant!
Cumva în relația de coaching clientul vine și pune pe masă bucăți din el, se uită la ele și mai aruncă o bucățică sau găsește o altă bucată utilă, le șlefuiește și apoi le coase la loc un pic altfel.
Top 3 provocări personale ca antreprenor.
Cea mai mare provocare pe care am avut-o a fost sa gestionez o creștere rapidă a companiei într-un timp scurt. In 3 – 4 luni numărul de proiecte a crescut exponențial și am fost nevoiți sa deschidem 4 birouri satelit într-un timp record. Un salt total neașteptat din care am ieșit binișor dar „ciufuliți”. Am învățat multe in perioada respectivă dar cred ca cel mai important a fost sa înțeleg încă o data si încă o data ca daca ofer valoare și mă țin de treaba mea conștiincios succesul va veni.
Provocarea pe care o întâmpin acum este sa scalez un business care a fost gândit cu mine ca produs central si bazat doar pe referințe și recomandări. O alta provocare este bugetul pe 2021. Pandemia ne-a dat o nesiguranța a ce va fii in scurt timp și cumva sa creionez niște obiective ancorate în realitate suna a utopie pentru mine acum.
Ce înseamnă pentru tine timp liber?
Mulți ani mi-a fost frică de călătoriile cu avionul, iar acum timp liber este când se închid ușile avionului și plec spre ….oriunde. Poate fii o plajă cu soare sau la Cluj sa văd un client nu contează destinația.
Am o doza sănătoasă de leneș in mine si îmi place tare să stau și sa nu fac nimic, atât de mult încât mi-am organizat in programul zilnic: timp de făcut nimic ☺.
Timp liber frumos mai este prânzul de duminică, când ne strângem toți, familia, prietenii cu copii mici și mari și e un mix de țipete fericite de copii, sfârâitul de gratar, clinchete de pahare de vin și hiturile anilor 80 și 90.
UNguilty pleasures
Ador pijamalele de mătase, cozonacul cu vin roșu și salata de roșii cu brânză rasa si cartofi prăjiți.
Ce muzică te face să te simți acasă?
Orice muzică ascult când călătoresc în avion. E un mix de sentimente.
Cartea de pe noptieră sau autorul preferat?
Marin Preda și orice a scris el este balsam pentru sufletul meu. Fiecare pagina scrisă de el mă duce înapoi în copilăria mea de la țară, la bunica, unde adunam corcodușe și făceam baie în lac (atunci ii spuneam gârla nu lac).
Cafea sau ceai?
Flat white.
Destinația preferată de vacanță?
Puglia, Italia.
Note to self?
La ce acorzi atenție, CREȘTE!