“Tot ceea ce creez eu este exprimarea personalității mele în design. Sunt pur și simplu eu … în altă formă.” | Tammy Lovin, Fondator & Designer Tammy Studio

Tammy Lovin are o personalitate colorată, vie și electrică – exact așa cum sunt și design-urile ei. Sau, cel puțin, asta-i ceea ce am realizat noi în urma acestui interviu pe care ni l-a acordat. Despre dimensiunea colorată, vie și electrică a design-urilor ei ne-am dat seama de mult. Fiindcă îi urmărim activitatea pe Instagram și, implicit, peste tot pe unde ea își lasă amprenta. Și îi mai și salvăm postările deseori fiindcă sunt, din punctul nostru de vedere, un real eye-candy.

De fapt, ne-am și gândit de câteva ori că ne-ar plăcea să vedem și noi realitatea așa cum o vede Tammy. Dar ne-am mulțumit și i-am admirat design-urile create pentru colecția Tammy Limited de pe platforma mysimplicated.com, care este un community-generated content e-commerce website. I-am citit povestea din spatele creării colecției Veranda Mall x Tammy Lovin, prin care Tammy a reinventat percepția asupra Pieței Obor cu ajutorul stilului ei caracteristic de design. Și, între timp, am am fost cu ochii și pe colecția ei de bijuterii, Lelograms, care este constituită din premium jewelry crafted manually”.  

Așa că, acum, ne-am propus să aflăm ce anume stă în spatele creațiilor și creativității atât de caracteristice lui Tammy. Iar unul dintre statement-urile bold pe care ea le-a făcut în acest interviu și care ne-a surprins este că nu o inspiră nimic și … nu caută inspirație. Și, adevărul e, că punând cap la cap tot ceea ce ne-a împărtășit Tammy mai jos, putem afirma cu încredere exact ceea ce spuneam mai sus: Tammy Lovin are o personalitate colorată, vie și electrică – exact așa cum sunt și design-urile ei. 

tamy lovin the woman 4

Știm despre tine că ești un designer industrial antreprenor care lansează colecții în colaborare cu brand-uri precum mysimplicated.com și Lelograms din studioul său, Tammy Studio. Care a fost momentul în care ai decis să îmbrățișezi provocarea antreprenoriatului? De ce? 

Momentul a fost unul bine delimitat pentru mine între viața de angajat și cea de antreprenor. Am ales să mă întorc din New York City, unde făceam parte ca și colaborator din echipa de industrial design din cadrul Karim Rashid Inc.  Apoi, timp de alți doi ani, am fost designer de produs în cadrul unei echipe de tech development în Bitdefender. Iar înainte de asta am fost Art Director în agenții de publicitate.

Când am plecat dintr-un  job la 24 și, apoi la 26, de ani pe care alți designeri îl visează toată viață – în special cel de la Karim la care sunt sute de aplicanți zilnic – știam că ceea ce trebuia să pun în loc, trebuia să fie al naibii de valoros. Nu neapărat din punct de vedere “carieristic”, cât pentru mine ca om mai degrabă: ca added value în viață mea de zi cu zi. Amuzant e că am anticipat destul de prost ce urmă să fac efectiv zilnic ca antreprenor și, după aproape un an de flying solo, am realizat că timpul meu era majoritar ocupat cu: networking, contracte, detalii de contabilitate și multe task-uri logistice.

Aproape deloc design. Ăla a fost un moment în care am considerat că am făcut o greșeală când am plecat din postura de job de designer, jobul pentru care aveam pregătire și pentru care mi-am dedicat atât de mult timp pentru a fi în topul nișei mele. Au trecut 4 ani de atunci și încă caut o cale de mijloc pentru a fi mai mult angajatul propriei mele firme, mai degrabă decât … managerul ei.

“Nu mă inspiră nimic și nu caut inspirație. Cred că aceasta este cea mai mare capcană a creației în general: dacă te inspiri, poate însemna că doar reciclezi ideile altora”

Screen Shot 2020-10-27 at 5.34.51 PM

Platforma de fashion mysimplicated.com în colaborare cu care ai lansat o colecție de haine, Tammy Limited, este o platformă ‘community-generated content e-commerce website’ care ne-a atras atenția în mod special. Cum se diferențiază acest concept de un simplu site de e-commerce de pe care poți achiziționa produse personalizate?

Este, într-adevăr, un concept foarte interesant în care cumpărătorul devine co-creator. Practic, ce se întâmplă concret, este că eu – în calitate de designer -, am pus în joc o colecție de print-uri și culori, iar cumpărătorul final își alege combinație dintre ele. Îmi place foarte mult să urmăresc ce alegeri fac oamenii, pentru că sunt, de cele mai multe ori, suprinzătoare chiar și pentru mine: majoritatea combinațiilor eu nu le-aș fi făcut niciodată.

Așa se face că este foarte tare, din punctul de vedere al creatorului, să îți vezi designul preluat și transformat în ceva … complet personal pentru omul acela și, mai mult decât atât, ceva care este unic ca achiziție. E foarte puțin probabil ca altcineva să mai facă o combinație identică. Și totuși, mai apar astfel de cazuri. Iar gluma noastră internă e că sigur oamenii cărora li se întâmplă acest lucru sunt suflete pereche. 

Screen Shot 2021-01-21 at 9.16.42 PM (1)

2020 a fost anul în care ai lansat, prin intermediul platformei mysimplicated.com, în colaborare cu Veranda Mall, colecția de haine Veranda Mall x Tammy Lovin: Prima colecție de haine inspirată de cartierul Obor. Care este povestea din spatele acestei colecții? 

Propunerea venită din partea Veranda Mall a fost să reinventez percepția despre Obor cu stilul meu de design. Iar rezultatul să fie sub forma unei colecții de apparel, piesele colecției fiind modalitatea prin care Veranda Mall însuși devine parte din legenda urbană a zonei Obor.

Grafica este definită de o varietate de elemente care redau prin mici detalii atmosfera Pieței Obor și elemente cu zone sau obiecte recognoscibile din Veranda Mall. Toate acestea se îmbină, însă, cu vocabularul meu stilistic de design care cuprinde culori neon și volumetrii futuriste randate în softuri 3D. Oricine își poate asuma acum public această identitate fără valențele negative asociate cartierului, pieței sau ideii de colecție care promovează un brand.

Practic, esența zonei Obor a fost abstractizată și reinterpretată astfel încât acum este o piesă de design. E un street style în care  neo‑kitsch‑ul folosit neironic devine un fel de port tradițional pentru zona Obor, iar piesele pot fi achiziționate și purtate. De fapt, întreaga poveste a acestei colecții am dezvăluit-o aici.

Screen Shot 2021-01-21 at 9.17.14 PM

Este de ajuns să aruncăm o singură privire asupra design-urilor tale și ne dăm seama că acestea sunt cât se poate de colorate, vii și electrice. Ce te inspiră în conceperea design-urilor pe care le creezi? 

Nu mă inspiră nimic și nu caut inspirație. Cred că aceasta este cea mai mare capcană a creației în general: dacă te inspiri, poate însemna că doar reciclezi ideile altora. Tot ceea ce creez eu este exprimarea personalității mele în design. Poate sună puțin abstract, dar sunt pur și simplu eu … în altă formă. 

IMG_4498

Cum a fost procesul tău creativ influențat în anul 2020, odată cu începerea pandemiei? De ce? 

Pentru mine, nu a fost nicio schimbare din punct de vedere creativ pentru că lucrez singură majoritar pentru tot ceea ce ține de design. Am schimbat, însă, locul din care creez: din studio-ul open space în care eram mai multe entități m-am mutat acasă, iar apoi într-un alt studio individual, care ulterior mi-a devenit și casă și sunt foarte mulțumită de flow-ul meu de lucru în forma aceasta. 

Screen Shot 2021-01-21 at 9.24.44 PM

Procesul tău creativ influențează, cu certitudine, performanța ta ca antreprenor. Care a fost cea mai mare provocare de care te-ai lovit în perioada pandemiei din punct de vedere profesional? Cum ai depășit-o? 

În primele luni a fost totul foarte incert. Aveam colaborări și proiecte pregătite pentru a intra în lucru și … toate au fost trecute în pending. Unele s-au reluat după primele trei luni ale pandemiei, dar altele au picat complet.

M-am folosit de timpul acesta ca să caut variante de reorientare, adică opțiuni alternative care să aibă aplicabilitate pentru nouă situație mondială. Am făcut mult research și am experimentat multe medii: de la VR și AR, la diverse forme de digital – de la experiențe imersive până la unele mai tradiționale de gaming. Dar apoi s-au reluat treptat demersurile deja începute.

Așa că, am lăsat mai multe uși deschise în multe direcții. Probabil voi face o schimbare de abordare în 2021 destul de drastică. Oricum, piața își schimbă nevoile cam o dată la trei ani și e bine să fii înainte curbei când se întâmplă acest lucru. E bine să ai deja ceva pregătit care să fie perfect pentru momentul acela.

 

Dar, cu siguranță, pandemia a avut și părțile sale bune. Așadar, care au fost top 3 cele mai mari reușite pe care le-ai avut pe plan profesional în perioada pandemiei? 

Nu aș putea lista un top 3, dar cu siguranță reluarea proiectelor ar fi unul dintre ele. Pentru că nu mă așteptam să se întâmple acest lucru mai devreme de … doi ani. Cred, însă, că oamenii tânjeau după o revenire la normal – așa cum încă o fac. Eu, în schimb, am tranziționat foarte mult către digital și probabil că și alți oameni flexibili au făcut asta. De aceea, plănuiesc să mă adresez mai mult lor pe viitor cu proiectele mele.

inel

În calitate de antreprenor cunoști, cel mai probabil, și obiceiurile de cumpărare ale audienței tale. Cum s-au schimbat obiceiurile de cumpărare ale acestora în perioada pandemiei în relație cu munca ta – fie ea ca designer al colecției Tammy Limited, Veranda Mall x Tammy Lovin sau Lelograms? 

Din punctul de vedere al produselor pe care eu le am pe piață în acest moment – care sunt considerate de lux, și nu de necesitate – am observat, în mod contrar așteptărilor, un comportament mai degrabă haotic.

Inițial, vânzările au fost spre zero, dar apoi cred că oamenii și-au dorit o mică bucată de normal, o mică răsplată pentru greutățile prin care treceau de a se adapta la o nouă formă de a fi. Acest lucru l-am resimțit și eu. Așa că, în mod ironic, am observat per total o creștere.

Pentru mine, la nivel personal, a fost anul în care am vrut să fiu fericită din orice motiv, oricât de mic ar fi fost el, și cred că și alții au avut această nevoie. De aici și bucuriile sub formă de piese Tammy.clothing sau Lelograms. 

IMG_6884

În schimb, dintr-o perspectivă personală, cu certitudine anul 2020 te-a învățat lucruri importante. Care sunt acestea? Cum s-au reflectat schimbările din viața ta personală în cea profesională în perioada pandemiei? 

Pentru mine, 2020 a fost anul în care am acordat multă importanță sănătății mentale, care a avut parte, la fel ca noi toți, de lovituri dificile pe toată această perioada … fie că a fost din cauza fricii de îmbolnăvire, a izolării sociale sau, pur și simplu, din cauza necesității schimbării stilului de viață în mod forțat.

A fost foarte dificil în primele luni de pandemie pentru că – evident – planurile mondiale nu se aliniau întocmai cu planurile mele personale. Spre exemplu, mi-am propus să fie un an în care să fiu mai prezentă în viața socială. Și totuși, m-am bucurat de interacțiunile pe Zoom cu partenerii sau clienții B2B. Am descoperit, în felul acesta, oameni faini pentru care probabil altădată nu aș fi avut ochi și cu care m-aș fi limitat la a vorbi strict despre proiecte și la a menține o latura strict profesională a relației.

2020 a fost o provocare din punctul de vedere al găsirii echilibrului dintre viața profesională și viața personală. Care este relația ta cu echilibrul viață profesională – viață personală în acest moment? De ce? 

Aș zice că nu sunt un exemplu de echilibru din punctul de vedere al vieții profesionale – personale pentru că tind să exist aproape exclusiv în cea profesională. Este un aspect asupra căruia încerc să lucrez. Dar, cumva, orice hobby se transformă într-un business. Iar legăturile sociale nu au fost tocmai punctul forțe al anului 2020 pentru nimeni, cred.

tamy lovin the woman2

Cartea de pe noptieră: de cele mai multe ori, cartea este înlocuită cu research, așa că am un teanc de cărți lângă pat pe care nu apuc să le deschid cu lunile, din păcate.

Cafea sau ceai? nu sunt genul care să aleagă, așa că în majoritatea zilelor se regăsesc trei căni la mine pe birou: 1. una cu ceai negru cu lapte, 2. una cu ceai verde și 3. una cu cafea decaff … și da, le beau în același timp pe toate.

Destinația preferată de vacanță: acasă – adică conceptul de “staycation”.

3 cuvinte care te caracterizează: entuziastă, strategă și neobosită – neobosită să o iau în orice moment de la zero.

CARINA THE WOMAN-02Carina Marisa Cichi este un Storyteller “din cap pînă în picioare”, specializat în transformarea poveștilor în și prin cuvinte. Pasionată și certificată în Content Marketing, scrie Copy, Content și face Social Media. Din Cluj, orașul despre care povestește pe clujlife.com.