Tratamente, proceduri și produse recomandate pentru tenul matur | Dr. Mirela Susan, medic dermatolog Dermavision

Pentru ca tenul nostru să fie unul sănătos trebuie să îi cunoaștem tipologia, aspect care se poate realiza doar cu ajutorul unui specialist. Acesta este motivul pentru care am stat din nou de vorbă cu Dr. Mirela Susan, medic primar dermatovenerologie.

În materialul de astăzi, aceasta ne-a vorbit despre tenul matur, oferindu-ne informații despre cum reușim să identificăm un astfel de tip de ten și care sunt principalele afecțiuni ale acestuia. În plus, ne-a recomandat o serie de tratamente și proceduri pentru a avea grijă de tenul nostru, dar ne-a atenționat spunându-ne că prevenția este cea mai importantă în lupta contra îmbătrânirii.

Cum definim un ten matur?

Primele semne vizibile ale tenului matur sunt uscăciunea și lipsa de elasticitate. În general, tenul matur prezintă următoarele caracteristici: piele flască, lipsită de fermitate, lipsa luminozității, aspect tern, obosit, deshidratat, riduri.

Nu putem generaliza și identifica o vârstă exactă pentru a defini tenul matur pentru există multe diferențe între tenurile persoanelor cu aceeași vârstă biologică. Diferențele țin de rasă, etnie, moștenire genetică, expunere la factori de mediu (soare), obiceiuri nesănătoase pentru ten (alcool, fumat, frecventarea solarelor, alimentație, lipsă de somn).

dermavision 2

Care sunt principalele afecțiuni/probleme pe care le întâlnim la acest tip de ten?

Principalele probleme ale tenului matur sunt lipsa de fermitate, uscăciunea pielii și subțierea ei, ceea ce duce la apariția ridurilor.

Odată cu înaintarea în vârstă, secreția glandelor sebacee scade, din acest motiv tenul devine mai uscat, majoritatea persoanelor resimțind nevoia aplicării cremelor hidratante mai des. Nivelul de acid hialuronic din derm scade anual începând cu vârstă de 25 ani, de aceea tenul devine mai tern, lipsit de luminozitate și apar primele riduri.

Care sunt tratamentele pe care Clinica Dermavision le propune în cele mai multe cazuri pentru tenul matur?

În Clinica Dermavision efectuăm o serie de tratamente care se adresează tenului matur.

Laserul fracțional cu CO2 este unul dintre tratamentele preferate pe care îl recomand pentru stimulează sinteza de colagen, uniformizează nuanța și textura tenului, crește elasticitatea și fermitatea pielii. Recomand fie efectuat în sezonul rece când expunerea la soare este mai puțin intensă – 3 ședințe la interval de 6-8 săptămâni, apoi o ședință anual.

De asemenea recomand ședințe de injectări cu acid hialuronic pentru refacerea volumetriei faciale și corecția ridurilor, precum și injectări cu toxină botulinică pentru ridurile dinamice date de contracția musculaturii din etajul superior al feței.

Un alt tratament pentru tenul matur este Morpheus 8, care combină microneedlingul cu tehnologia de radiofrecvență pentru a remodela țesuturile și a stimula producția de colagen.

dermavision

Dar procedurile necesare pentru ca aspectul unui astfel de tip de ten să se îmbunătățească?

Un ten frumos este un ten curat, de aceea și în cazul tenului matur recomand proceduri de curățare efectuate periodic, cum ar fi microdermabraziunea și hidradermabraziunea (Dermal infusion).

Pentru hidratarea tenului recomand ședințe de mezoterapie injectabilă și skin booster sau tratamente non-invazive de hidratare cum ar fi tratamentul Intraceuticals.

Se mai recomandă proceduri de stimulare a sintezei de colagen cum ar fi tratamentul cu plasmă proprie (PRP), Dermapen.

Putem încetini apariția tenului matur? Dacă da, cum?

Studiile multiple efectuate pe această temă au dovedit importanța hidratării corespunzătoare pentru prevenția formării ridurilor, a unei alimentații sănătoase bogată în fructe și legume, a respectării unui orar de somn pentru refacerea organismului și reglarea la nivel hormonal, evitarea fumatului, a consumului de alcool, evitarea expunerii la soare, diminuarea stresului.

Dacă asupra factorilor genetici nu avem cum intervenim, asupra factorilor exogeni putem acționa prin mai multe mijloace, prevenția ocupând cel mai important loc în lupta contra îmbătrânirii.

Pe lângă un stil de viață sănătos, foarte importantă este și rutina zilnică de îngrijire a tenului, demachierea și hidratarea cu produse adecvate tipului de ten, folosirea cremelor de protecție solară, precum și tratamentele noninvazive sau minim invazive efectuate în cabinet cu rolul de a stimula sinteza de colagen.

Ce schimbări ar trebui să existe în rutina de îngrijire, odată ce constatăm că tenul nostru este unul matur? 

Ridurile nu se corectează din creme, este un mit. Cremele asigură hidratarea pielii, dar nu au efect pe ridurile deja apărute.

Dacă dorim adăugăm în rutină produse cu efecte științifice dovedite menționa cremele cu retinoizi (derivați de vitamina A – retinolul fiind cel mai utilizat la ora actuală), niacinamidele, antioxidanții cum ar fi vitamina C și bineînțeles cremele cu factor de protecție solară.

dermavision 3

Ne puteți recomanda produsele potrivite unui astfel de tip de ten?

Îngrijirea tenului începe cu o curățare eficientă. Recomand curățarea tenului cu un produs de spălare de două ori pe zi, iar seara double cleansing (curățarea în 2 pași) pentru a îndepărta machiajul, crema cu SPF, sebumul și impuritățile acumulate peste zi la nivelul pielii.

Dimineața recomand un ser cu vitamina C, urmat de crema hidratantă și apoi crema cu SPF, iar seara ser și cremă hidratantă, iar de câteva ori pe săptămână în funcție de toleranța pielii creme pe bază de retinoizi. Retinoizii sunt cei mai buni agenți antiaging pe care îi găsim în preparate topice pentru stimulează reînnoirea celulară.

Alegerea cremei hidratante este foarte importantă atunci când ne confruntăm cu un ten matur. Cu cât tenul este mai uscat, cu atât mai consistentă trebuie fie textura cremei pentru a asigura necesarul de emolienți la nivelul epidermului. De asemenea, trebuie verificată lista de ingrediente în cazul unui ten matur și sensibil, evitându-se ingrediente precum parfum, alcool sau uleiuri esențiale.

Despre Dr. Mirela Susan

Mirela Susan este medic primar dermatovenerologie, doctor în știinte medicale, specialist anti-aging și estetică dermatologică, trainer injectări cu Botox și acid hialuronic.

Deși este specialist anti-aging, spune că, pentru ea, cea mai bună cremă împotriva îmbătrânirii este cea de protecție solară, iar formulele prezentate drept senzaționale sunt undeva între mit și realitate.

Unul dintre cei mai renumiți și căutați (lista de așteptare la ea este de ordinul lunilor) medici dermatologi cu multiple competențe în medicină estetică din România, dr. Mirela Susan este reținută când vine vorba de intervenții estetice majore…mai ales la propriu: „frumusețea trebuie susținută, într-adevăr, însă într-un mod cât mai natural, să creeze o stare de bine și în interior, nu doar la exterior”.

Credit Foto: Dermavision, Diana Grytsku