“If you want to empower a woman, give her a microphone!” spune Mirela Sula, fondatoarea Global Woman Club, asociație care și-a început călătoria, reunind femei de carieră din întreaga lume, încurajându-le să se dezvolte și să devină vizibile la nivel internațional.
Una dintre aceste femei este Silvia Tudor, Managing Director Traducembine.ro, un proiect care s-a născut în 2007 și a conștientizat rapid nevoia și trendul comunicării digitale, încercând să găsească soluții cât mai versatile și pentru serviciile de interpretariat, de la cel clasic de conferință, până la interpretariatul on-the-phone, skype etc.
Silvia are peste 15 ani de experiență în domeniul traducerilor, atât ca traducătoare, cât și ca Manager de Proiect, dar și peste 12 ani în administrarea și conducerea companiei de traducere și localizare. Visul ei este acela de a face toate limbile mai accesibile pe tot cuprinsul globului și de a ajuta oamenii să comunice mai ușor și mai eficient la nivel global.
Care sunt momentele importante din viața ta care te-au adus unde ești acum?
Primul moment important a fost cel în care, în ultimul an de liceu fiind, am realizat cât de mult îmi place să studiez limbi străine și că asta vreau de fapt să fac eu mai departe. Așa încât am dat examen la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București și am intrat la secția slovacă-engleză. Nu mi-am dat seama atunci că acea decizie îmi va influența drumul profesional și, chiar și cel personal (mi-am cunoscut soțul în Bratislava, pe când eram cu o bursă de studiu a limbii slovace la Universitatea Comenius).
Următorul moment a fost cel în care, după câteva încercări eșuate de a găsi job-ul „ideal”, pe care îl credeam eu în acel moment ca fiind în PR și Comunicare, am luat o pauză și am reflectat la ceea ce îmi doresc într-adevăr și la ce mă face să mă simt bine. Așa încât, m-am întors tot la limbile străine, realizând că îmi ignorasem pasiunea și chemarea.
Am început mai întâi ca traducător freelancer, după care am simțit că nu e de ajuns, că nu pot să acopăr atâtea combinații de limbi, și am decis să îmi deschid o afacere proprie în domeniul serviciilor de traducere și interpretariat și astfel a apărut Traducembine. Întotdeauna am fost mânată de dorința de a putea ajuta oamenii de oriunde să comunice cât mai ușor și de a înlesni tuturor accesul la texte de orice natură și în orice limbă ar fi scrise.
Ce trăsături ale tale, ca profesionist, crezi că provin din familie și din felul în care ai fost crescută?
Cred că cel mai important lucru învățat în familie a fost libertatea de a alege ceea ce îți place să faci și munca constantă pentru a obține ceea ce îți dorești, precum și spiritul întreprinzător.
Care crezi că e aportul principal pe care un lider feminin îl poate aduce într-o companie?
Intuiția și sensibilitatea, dar și forța interioară și determinarea. O femeie își pune tot sufletul în ceea ce face și cred că acest lucru se transmite mai departe și are impact asupra oamenilor din jurul ei.
Lăsând la o parte planul profesional, ce ne poți spune despre familia ta? Cum te susțin cei dragi și viceversa?
Eu sunt norocoasă să am o susținere 100% din partea soțului meu, care este de fapt și cel care m-a încurajat să încep o afacere pe cont propriu și cel cu care mă consult atunci când trebuie să iau decizii importante sau grele în afacere. Îmi place să cred că și eu, la rândul meu, l-am ajutat și l-am susținut atunci când a avut nevoie.
Avem două fetițe de 6, respectiv 10 ani, care sunt foarte cooperante și înțelegătoare, susținându-mă emoțional foarte mult, sunt drive-ul meu. Sunt foarte curioase, pun multe întrebări, de aceea eu le și iau la birou des și le explic ceea ce facem noi, cât de important este să ajuți oamenii, dar și să fii întotdeauna sincer și onest.
De unde îți iei energia?
În primul rând din familie, unde mă simt iubită, înțeleasă și sprijinită și, în al doilea rând, din munca mea, care îmi oferă satisfacția de a putea ajuta oamenii, chiar și atunci când totul pare aproape imposibil.
Ce ai vrea să-ți reamintești mereu, indiferent cât de mult se va dezvolta business-ul tău?
Aș vrea să îmi amintesc mereu să fiu recunoscătoare pentru tot ceea ce am și să nu uit să mă bucur și să apreciez fiecare clipă trăită.
Ce muzică te face să te simți acasă?
Mă liniștește muzica clasică sau, așa cum spun fetele mele, „de balet”, pentru că o asociază întotdeauna cu spectacolele de balet, o pasiune comună a noastră, dar și muzica jazz, care mă relaxează în serile de după o zi extenuantă.
În acest moment, ne bucurăm de un context și un mediu prielnic pentru dezvoltare, iar colaborarea este cel mai clar mod de a recunoaște meritele celei de lângă noi. Succesul pe cont propriu – indiferent ce formă capătă el, e răsplata muncii. Dar când întreaga comunitate are de beneficiat de pe urma acestuia, cu atât mai mult merită atenția și sprijinul nostru.
Every woman for herself every woman este inițiativa care pune accent pe colaborare și susținere a comunităților de femei care se implică activ în comunitatea din care fac parte.
Material realizat în parteneriat cu Asociația Global Woman Club Bucharest
Credit foto: Andreea Constantinescu