Claudia Buneci, Nutriționist & Health Coach: „Atingerea vârstei de 40 de ani de către noi, femeile, vine ca deschiderea unei ferestre înspre noi însene.”

Claudia Buneci e technician nutriționist și functional health coach de mai bine de nouă ani. S-a îndreptat către zona aceasta din nevoia sa personală de a fi bine. La vârsta de 20 de ani, Claudia avea tot felul de probleme de sănătate, printre care cele mai frecvente dureri erau cele de la menstruație, despre care pe atunci nici nu se gândea că se pot rezolva în vreun fel.

Atunci a fost prima dată când s-a dus la un homeopat, care a venit cu o altă perspectivă decât medicina tradițională. Acesta i-a vorbit despre emoții și cauza emoțională a durerilor sale menstruale. După nici șase luni de tratament homeopat, durerile menstruale ale Claudiei aproape că au dispărut. Așa a prins contur apetitul său pentru sănătate menținută începând, în primul rând, cu sfera emoțională.

În cadrul discuțiilor pe care le-am purtat cu ea în ultimele luni despre locul pe care-l ocupă somnul în viețile noastre, ce înseamnă și de ce este importantă o alimentație corectă, precum și despre cum putem să ne menținem și aliniem energia fizică, emoțională și spirituală, Claudia ne-a împărtășit, în detaliu, cum ajută femeile să se aibă o tranziție cât mai frumoasă și lină înspre vârsta de 40 de ani.

Prin intermediul acestui material, care este cel de-al patrulea dintr-o serie de cinci interviuri pe care am desfășurat-o cu Claudia, ea ne-a spus mai multe despre ce înseamnă vârsta de 40 de ani pentru femei în momentul de față, ce poate însemna aceasta de fapt și cum se poate ajunge cu pași mici și concreți acolo.

„În percepția mea, vârsta de 40 de ani marchează o perioadă în care femeia este mult mai stăpână pe ea.”

Claudiei îi place să spună că aceasta este o perioadă în care femeii îi pasă mai puțin de ceea ce cred oamenii din jur, iar asta este ceea ce o pune în poziția de a fi mult mai centrată pe ea și pe nevoile ei. Cum se traduce asta, la nivel tangibil, în comportamentul din viața de zi cu zi al femeii trecute de vârsta de 40 de ani? Ea ne-a povestit în continuare.

Cum percep, cel mai adesea, femeile alături de care lucrezi în cabinetul tău această vârstă și cu ce o asociază?

Femeile cu care lucrez la această vârstă, din păcate, nu privesc vârsta de 40 de ani la fel ca mine. Este o mare provocare pentru multe dintre ele: sunt frustrate că nu mai pot să facă ceea ce puteau să facă cu multă ușurință înainte; nu-și mai înțeleg corpul și nu mai știu ce funcționează acum pentru ele.

Vestea bună este că după ce încep să se echilibreze, le aud deseori spunând: „În sfârșit mă apreciez. În sfârșit sunt conștientă de existența tuturor resurselor pe care le am în interiorul meu, dar pe care nu le-am conștientizat până acum, toată viața. Îmi place foarte mult de mine. Mă simt cu adevărat shiny și sexy.” Să le aud spunând lucruri de acest tip mă bucură foarte, foarte mult.

Deseori, în mod eronat (sau nu), vârsta de 40 de ani este asociată îndeaproape cu „criza vârstei de mijloc”. Poate fi această asociere considerată un adevăr general valabil?

Dintr-un anumit punct de vedere, am putea spune că este o criză pentru că tot ceea ce a funcționat până acum fără ca noi să ne ocupăm în mod deosebit de noi și corpul nostru, nu mai funcționează. Începe să se vadă ceea ce scârție, ce anume din corpul nostru sau din emoționalul nostru are nevoie să fie privit, eliberat, lucrat, echilibrat.

Din experiența ta în calitate de technician nutriționist și functional health coach, care ai spune că sunt cele mai comune schimbări prin care trece corpul femeilor după vârsta de 40 de ani?

Cele mai comune schimbări care apar în această perioadă pleacă de la schimbările hormonale care au loc. Încep să intre în declin estrogenul și progesteronul. Este posibil să crească rezistența la insulină și cea la cortizon.

Asemenea modificări atrag după ele afectarea pielii, care nu mai este la fel de fermă, și se poate remarca rotunjirea coapselor, care vine în urma unui apetit mai mare și a unui metabolism lent.

Care sunt cele mai comune provocări emoționale care apar ca rezultat al acestora?

Aceste transformări sunt însoțite în plan emoțional de iritabilitate mai mare; de o sensibilitate poate mai mare sau o intoleranță mai mare; ele mai atrag după sine și nemulțumire – dacă nu suntem în aliniere cu noi înșine –, poate chiar anxietate și depresie și posibil chiar o criză de identitate.

„Vârsta de 40 de ani mai poate veni la pachet și cu o stare de bine cu tine, de asumare a feminității tale.”

Ce schimbări pozitive poate aduce atingerea vârstei de 40 de ani în viețile noastre, pe de altă parte?

În momentul în care știm să ne îngrijim atât în plan fizic, cât și emoțional, calitatea pielii este una bună pentru mult timp: îmbătrânim mai încet și mai lin. Feminitatea se exprimă foarte frumos la o femeie matură care pășește cumva cu încredere în ea. O astfel de femeie poate spune că este în arhetipul Reginei: ea pur și simplu emană siguranță, calm și frumusețe.

În schimb, atâta timp cat nu suntem aliniate cu noi înșine, cât timp nu facem ceea ce ne face plăcere, cât timp nu învățăm să facem pace cu lucrurile pe care nu le putem schimba sau nu schimbăm ceea ce ține de noi, suntem într-o continuă luptă atât cu cei din afară, cât și cu ceea ce este în interiorul nostru.

Există anumite schimbări corporale și emoționale pe care le experimentează femeile pentru prima dată în momentul în care trec de vârsta de 40 de ani?

Majoritatea schimbărilor despre care am povestit până acum se întâmplă cel mai pregnant în jurul vârstei de 40 de ani. De altfel, dacă în viața noastră există mult stres fiziologic și emoțional, este posibil ca aceste lucruri să înceapă să fie experimentate încă dinainte de 40 de ani.

Cum ar putea ele să se pregătească în avans ca să le facă față acestora, încă dinainte să împlinească 40 de ani?

E esențial să ne împrietenim cu corpul nostru cât mai devreme posibil: e important să avem o relație cu noi înșine, să cultivăm această iubire față de noi, să fim blânde cu propria persoană.

Din nefericire, exista numeroase femei care nu reușesc să găsească nimic frumos la ele. Nu le place să se uite la ele, nu-și vorbesc cu respect și, în acest condiții, este dificil să aștepte să se simtă energice, încrezătoare și să aibă o viață emoțională echilibrată.

„Lucrez cu femei chiar și de 30 de ani care sunt într-un alt mindset și care încep să se raporteze diferit la ele încă de la această vârstă.”

Știu că între 20 și 40 de ani muncim cel mai mult și asta ne duce la o deconectare de corpul nostru, pentru că nu avem timp să stăm cu adevărat cu noi înșine și să ne ascultăm nevoile. Dar în același timp, știu că e foarte probabil ca acesta să nu mai fie deloc cazul pentru numeroase femei în ziua de astăzi.

Important e să ne tratăm nevoile corpului cu respect. Să ne respectăm nevoia de mișcare, de somn de calitate, cea de alimentație sănătoasă, de anturaj sănătos, precum și de a petrece timp în natură. Toate acestea făcute în avans ne vor face tranziția înspre vârsta de 40 de ani mai ușoară și mai plăcută.

___

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto: Alexandra Jitariuc