Fericirea la locul de muncă – între mit și realitate

Cu siguranță ai auzit de enciclopedia Hygge, cea care din 2017 face furori prezentând în termeni simpli rețeta daneză a fericirii. Da, aceiași danezi care au fost desemnați ani la rând cel mai fericit popor și cei care au un Institut de Cercetare a Fericirii. Tot danezii au un termen – Arbedjsglæde – prin care definesc știința fericirii la locul de muncă. Iar azi despre această fericire vreau să vorbim.

Arbedjsglæde e fericirea derivată din a face ceva, fiind o stare de bine și o emoție asociată cu activitățile pe care le desfășurăm și în care suntem pe deplin implicați. Putem să-i spunem fericire la locul de muncă sau și mai simplu: pasiune (pentru ceea ce facem). Cum o identificăm? Iată câteva puncte de reper:

• Ne plac activitățile pe care le desfășurăm și le-am face iar și iar

• Ne place să fim înconjurați de colegi/persoanele cu care interacționăm în cadrul activităților zilnice

• Avem mereu în minte ideea de a deveni mai buni la ceea ce facem

• Ne simțim respectați pentru munca pe care o depunem

De ce e important să fim fericiți la locul de muncă?

Pentru noi în primul rând. Indiferent că ne dorim să rămânem sănătoși, să fim lipsiți de stres sau să avem succes în carieră, fericirea e un catalizator de neînloicuit spre toate aceste.

Mai mult, fericirea ne face să fim energici, pozitivi și ajungem să rezolvăm provocările mai ușor. Câștigăm și noi, dar bineînțeles că are de câștigat și business-ul (indiferent că e al nostru sau cel  cu care avem un contract). Vom da randament și vom fi eficace, nu doar eficienți. Prin atitudinea noastră și comportamentele generate de aceasta, ajutăm la crearea unui mediu de lucru plăcut, care inspiră și urmărește succesul pe termen lung. It’s a win-win situation for everyone!

Cum ajungem să fim mai fericiți la locul de muncă?

Am văzut până acum ce înseamnă pasiunea pentru activitatea pe care o desfășurăm și de ce e important să fim fericiți la locul de muncă. Dar oare sunt activități pe care le putem desfășura pentru a ajunge în acest punct? Bineînțeles că există! Iată mai jos o lisă cu acțiuni ce pot fi făcute pentru a aduce bucurie la birou și a maximiza pasiunea pe care o avem:

• Diversificarea activităților și loc pentru taskuri creative. Da, știm cât de mult îi plac creierului nostru automatismele și rutele cât mai scurte, însă puține lucruri se compară cu fericirea pe care o simțim când știm că am făcut ceva nou, diferit și creativ.

• Libertate în luarea deciziilor. Autonomia la locul de muncă e esențială pentru a fi fericiți, iar actul de a decide e unul care ne face să ne simțim liberi. În plus, responsabilitatea aferentă luării deciziilor (indiferent cât sunt de neînsemnate în aparență), ne face să fim mai dedicați.

• Recunoașterea la locul de muncă. Un simplu ”Mulțumesc!” sau ”Apreciez modul în care ai soluționat situația” pot face diferența într-o cultură organizațională și ne pot face să ne simțim mai fericiți. Nu e nevoie să așteptăm aceste cuvinte din partea ierarhiilor superioare (dacă există); în schimb, putem să pornim un curent chiar noi și să ne apreciem la modul real colegii, arătându-le recunoștința sau încurajându-i.

• Îmbunătățirea abilităților profesionale. Atunci când învățăm ne maximizăm potențialul, iar dacă facem asta în mod conștient, ajungem să fim mai fericiți. Așa că fie că alegem să citim un articol relevant pentru domeniul nostru sau că participăm la un curs, cu siguranță pe termen lung noile abilități deprinse ne vor face mai încrezători în propriile forțe.

Sper că ai văzut cât de ușor putem să ajungem să fim mai fericiți la locul de muncă, mai ales când ajungem să facem ceea ce ne pasionează. Mai am un singur lucru de adăugat: nu aștepta ca altcineva să te facă o persoană fericită, chiar dacă vorbm de viața profesională. Fericirea la locul de muncă e ceva cât se poate de real – you got what it takes to get there!

Madalina Marincas

Mădălina Marincaș, contribuitor The Woman. Ca project manager îi place să ducă la bun sfărșit proiecte ce par imposibile și să rezolve cu zâmbetul pe buze provocările ce apar. Ca trainer crează și livrează cu entuziasm sesiuni pentru cei dornici să învețe despre ei și despre cei din jur. Iar ca și om, îi plac călătoriile, lectura, psihologia și muzica.